Welkom op Bloesemsynergies

Wethouder Lommenstraat 62

5913 RR Venlo

E-mail : info@bloesemsynergies.com

  • No products in the cart.

Perziken

Vroeger hadden we thuis een grote moestuin met veel soorten groenten en fruit.De hele zomer was mijn moeder in de weer met wecken en invriezen, ieder jaar zorgde zij ervoor dat de de wintervoorraad in de kelder werd aangevuld. Eind augustus waren de perziken aan de beurt, deze werden een beetje groen geplukt zodat ze na het wecken hun stevigheid behielden en geen compote werd. In de winter kregen we dan op zon en feestdagen als toetje een schaaltje perziken met een toefje slagroom. De geur en smaak van die perziken was een feest voor de geur en smaakpapillen. Deze bijzondere smaak is toen diep in mij geheugen opgeslagen.

Een paar jaar geleden kon ik via marktplaats twee jonge bomen van dit oude, bijna vergeten perziken ras kopen. Het water liep me al in mijn mond bij de gedachte dat  in mijn stadstuintje van die heerlijke perziken kon kweken. De bomen werden snel gehaald en kregen een mooie plek in de tuin.In dat eerste jaar werden we al beloond met een paar vruchten. Ze smaakten naar meer maar we moesten nog een jaar wachten voor een rijkere oogst. De bloei was dit jaar uitbundig,het weer was gunstig, de wilde bijen waren dagenlang bezig ons een rijke oogst te bezorgen. Aan beide bomen hingen in eerste instantie veel vruchten maar helaas kreeg een boom veel last van de beruchte krulziekte waardoor er nogal wat vruchten verloren zijn gegaan. Maar ondanks deze kleine tegenslag hingen er nog voldoende om te kunnen wecken. Maanden spaarden we de bio appelmoes potjes van de Lidl, deze zijn uitermate geschikt voor her gebruik, ideaal voor het wecken of het maken van jam.De tekst op de deksel ´Bio organic´ maakt het plaatje compleet.

De perzikbomen zijn van het oude ras ´Wassenberg´ zijn afkomstig zoals de naam al zegt uit Wassenberg,een plaats in Duitsland net over de grens bij Melick, Herkenbosch in midden- Limburg. Het kenmerkende van dit ras is als eerste haar stevige aromatische vruchten met een zoet- zure smaak en een vleugje bitter rondom de pit. Op de tweede plaats maar eigenlijk veel belangrijker is dat de ´Wassenberg` bestand is tegen de vervelende en gevreesde krulziekte, een schimmelziekte waar de meest perziksoorten hier in Nederland aan bezwijken als er niet chemisch word ingegrepen. Deze schimmel is altijd op een boom aanwezig en slaat toe vroeg in het voorjaar bij donker en vochtig weer. De eerste kwetsbare jonge bladeren zwellen op, krullen, verdorren en vallen af. De boom ziet er dan echt ziek uit. Maar op het moment dat je de neiging hebt om de zaag te pakken en de boom uit zijn lijden te helpen ontspruiten er nieuwe scheuten met gezonde bladeren. De boom groeit mede door het betere weer en hogere temperaturen door de ziekte heen. Bij een heel vochtig donker voorjaar kan de ziekte helaas wat langer aanhouden.

Dit ras is uitermate geschikt voor de biologische teelt en voor mensen die niet willen spuiten. En het mooie van dit ras is dat deze behoorlijk zaadvast is, dit houd in dat de pit de zelfde eigenschappen bezit als de boom waar ze vanaf komen. Je kunt er zelf gemakkelijk een boom opkweken door een pit in een grote pot te planten met goede grond. Met wat zorg, veel liefde, organische mest en water kan er al in dat eerste jaar een boompje groeien van meer dan een meter. De zijscheuten dien je voorzichtig te verwijderen mocht je een boom met een stam willen hebben.In het najaar kun je haar dan op een zonnige plek in de tuin planten. Het tweede jaar vormt zich dan een kroon en het derde jaar heb je kans op de eerste bloesems en misschien wel de eerste vruchten. Perziken van een zelf opgekweekte boom zijn natuurlijk nóg veel lekkerder. Het is aan te raden die jonge boompjes niet te veel vruchten te laten dragen omdat de takjes nog zeer teer  zijn. Bij oudere bomen is het raadzaam de vruchten ook uit te dunnen als de takken te vol hangen. Laat de dikste en gezondste vruchten hangen en haal de kleintjes weg, je krijgt dan mooie dikke perziken die bij goed weer eind augustus rijp zijn. Je kunt de vruchten als ze een beetje zacht en geurend zijn al plukken en op de vensterbank laten na rijpen.

Ik verheug me nu al op het toetje van de eerst volgende feestdag.